23 Kasım 2012 Cuma

C vitamini zengini: Kivi


Portakal, greyfurt, limon ve mandalina çok daha fazla oranda C vitamini içerir.
Hamile ve emziren hanımlara faydalıdır.
Çocukların dengeli büyüme ve gelişmesi için önemlidir.
Spor yapanlara önerilir.
Anti-aging özelliği vardır, vücudu yaşlandıran serbest radikallerle savaşır.
Cildi sıkılaştırır, kırışıklıkları ve yaşlanma belirtilerini azaltır.
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Vücudumuzun stres, iltihap, bakteri, virüslerin yol açtığı hasarlarla savaşımına yardımcı olur.
Aspirin gibi çalışır, kanı inceltir, pıhtılaşmayı engeller.
Kalp krizi ve inme riskine karşı etkilidir.
Kan basıncını düşürür. Kalp ve damar sağlığını korur.
Kanser riskini azaltır.
Grip ve nezleye karşı vücudun direncini artırır.
Sindirim sistemini çalıştırır. doğal enzimlerce zengindir.
Bağırsakları temizler, kabızlığı önler.
Solunum ile ilgili sağlık sorunlarına karşı etkilidir.
Nefes darlığı, hırıltı ve öksürüğe iyi gelir.
Kötü kolesterolü düşürür, iyi kolesterolü artırır.
Yaşa bağlı görme bozukluklarını önlemeye yardımcıdır.
Depresyon tedavisinde yararlıdır, sakinleştirici etkisi vardır.
Kan şekerini dengeler.
Kilo vermek isteyenler için iyi bir seçimdir; düşük kalorili ve doğal liflidir.

Kivi, C vitamini ile birlikte B kompleks, E, A, K vitaminleri ve potasyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, demir de içermektedir.
Kivinin içerdiği ekstra besinler tohumlarındadır.
(Yenilebilen minik tohumları olan meyvelerin yararı daha fazladır. Ayrıca, meyveleri kabuğuyla yediğinizde ortalama % 15 daha fazla yararlıdırlar.)
Kivi, süt ürünleri içeren tatlıların sindirimini kolaylaştırdığı için yaş pastalarda tercih edilir.
Muza alerjisi olanların kiviye de alerjisi olması muhtemeldir.
Böbrek taşı olanların dikkat etmesi önerilir.

1 yorum: