28 Kasım 2012 Çarşamba

En güzel turuncu: Mandalina

Kabuğunun içindeki ve dilimlerinin arasındaki beyaz lif, son yıllarda önem kazanmıştır.
Bu lifte bulunan bir bileşiğin kolesterolü düşürdüğü, kanser-kalp krizi-felç-diyabet gibi hastalıklara karşı koruma sağladğ
ı ve obeziteyi önlediği belirtilmektedir.
1 mandalina, günlük C vitamini ihtiyacınızın yarısını karşılayabilir.
Ayrıca B kompleks, A, E, K vitaminleri ile potasyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum, fosfor içerir.
Cildi tazeler. Cildin yağ ve nem dengesini korumaya yardımcı olur.
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Hücreleri korur, yeniler.
Kanser (özellikle hepatiti olanlarda karaciğer kanseri) riskini azaltabilir.
Sindirim için faydalıdır.Yediğiniz besinlerin ayrışmasına ve emilimine yardımcı olur.
Gıdalardaki demir emilimini artırır.
(Kırmızı üzüm pekmezi gibi demir kaynağı besinlerin, süt ya da yoğurt ile değil; mandalina/portakal/greyfurt/kivi/limon ile yenilmesi daha isabetlidir.)
Mideyi sağlıklı tutmak için gereklidir.
Bağırsakları çalıştırır ve bağırsaklardaki yararlı mikroflorayı artırır.
Düşük kalorisi, yüksek lifli içeriği ile obeziteye karşı korur.
Sinir-sindirim-solunum sistemleri üzerindeki yatıştırıcı etkisi ile spazmları ve ağrılarını azaltır.
Yorgun sinirleri gevşetir; stres, endişe ve öfkeyi azaltır.
Uykusuzluğa iyi gelir.
Kalp krizi ve damar sertliğine karşı korur.
Yüksek tansiyonu düşürür.
Karaciğer-mide-bağırsak fonksiyonlarını düzenleyerek vücudun güçlenmesine yardım eder.
Kanı temizler.Toksik maddelerin atılmasına yardımcı olur.
Doğal antiseptiktir. Bakterilere karşı vücudun savunmasını güçlendirir.
İltihap giderir.
Romatizma karşı korur.
Grip-nezle olanlara iyi gelir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder