15 Ekim 2012 Pazartesi

Meyveyi Ne Zaman ve Nasıl Yemeli?


Yaş, kilo, yaşam biçimi, sağlık sorunları vb. değişkenler; günlük meyve tüketim oranı ve şeklini de değiştirmektedir.
Her insanın beslenme gereksinimleri farklıdır. Size özel beslenme şeklini, sadece doktorlar ve diyetisyenler saptayabilir.
Vücudunuzun sesini dinlemenizde de yarar var.

Sağlıklı ve orta yaşlarda bir insanın, günde 2-3 porsiyon meyve yemesi önerilir. (1 porsiyonu 1 yumruğunuz büyüklüğünde düşününüz.)

Bir defada, 1 çeşit meyveden 2-3 porsiyonu birden yemek yerine; günde 2-3 defa, farklı meyvelerden yemeyi tercih ediniz.
(Tek başına hiçbir meyve ya da sebze, ihtiyacınız olan tüm besini sağlamaz. Gün boyunca farklı meyve ve sebzeleri yemelisiniz.)

Peki ne zaman?

Eğer bir sağlık sorununuz yoksa, günün her saatinde meyve yenebilir.
Fakat meyve yemek için en iyi zaman, sabah / öğleden öncedir.
Sabah bir bardak (ılık) su ve ardından (oda sıcaklığında) meyve iyi bir tercihtir.
Sabah için kırmızı elma iyi bir seçenektir. (Kırmızı- tatlı elma, gece düşmüş olan kan şekerini, aşama aşama ve sağlıklı bir şekilde dengeler. Ekşi, asitli meyveler sabah için önerilmez.)
Gün içinde meyve yemek için, ara öğünleri tercih ediniz. (Yemekten önce ya da yemek arasında. Yemekten en az 1 saat önce ya da yemekten 2-3 saat sonra.)
Yemeklerden hemen sonra meyve yenmesi, yıllar içinde karaciğer ve  kan yağlanmasına neden olabilir.
Meyve yedikten sonra başka herhangi bir şey yemek için en az 30 dakika bekleyiniz.
Muz, avakado gibi hazmı zor meyveleri akşam yemeyiniz; öğleden sonra uygun olabilir.
C vitamini açısından zengin meyveleri akşam yediğinizde, gece uykunuzu kaçırabilir.

Sonuçta; güne bir orta boy tatlı elma ile başlanabilir. Kahvaltı ile öğle yemeği arasında 1 porsiyon (bir ya da birkaç çeşit) meyve, öğle ile akşam yemeği arasında 1 porsiyon (bir ya da birkaç çeşit) meyve düşünülebilir.
Nasıl yemeli?

Pişmiş yemekler ile çiğ meyveyi birlikte yemeyiniz.
Hazmı zor olan yiyecekler ile birlikte meyve yemeyiniz.
(Diğer gıdalarla birlikte meyve yemeyiniz.)
Mideniz dolu olduğunda meyve yemeyiniz.
Şeker oranı yüksek meyve yediğiniz günler tatlı yemeyiniz.
Asitli meyvelerle (greyfurt, yeşil elma, portakal vb.) tatlı meyveleri (muz, incir, kavun vb.) karıştırırsanız hazımsızlık ve şişkinlik olabileceğini unutmayınız.
Kilo ya da diyabet sorununuz varsa bazı meyvelerdeki şeker oranını unutmayınız.
Gastrit vb. sindirim sistemi sorununuz varsa, asit oranı fazla meyveleri tercih etmeyiniz.
"Meyvede vitamin ve mineral var ." diyerek gereğinden fazla meyve yemeyiniz.
Taze, organik ve iyi yıkanmış meyveleri kabuklarıyla yiyiniz.
Çürük, bozuk meyveleri (sağlam yerlerini de) yemeyiniz.
Meyvelerin olgununu, mevsiminde, taze yiyiniz. (Mevsimi değilse ya da meyve olarak yiyemiyorsanız meyve suyunu tercih edebilirsiniz. Açıkta satılan meyve suları ve ambalajlarının mikroplu olabileceğini unutmayınız. Kendiniz sıkarsanız temizliğe dikkat ediniz ve bekletmeden hemen içiniz.)
Pişmiş meyveyi  (hoşaf, reçel vb.) tercih etmeyiniz.
Nasıl olsa meyve yiyorum diyerek sebzeleri ihmal etmeyiniz.
Kuru meyve yedikten sonra dişlerinizi fırçalayınız.

Çok tatlı meyvelerden sonra, diş sağlığınız için, ağzınızı su ile çalkalayınız.

1 yorum: