Hurmanın buruk olan çeşitleri olgunlaşınca/ yumuşayınca yenir.
(Hazırlanışı: 1 kg Trabzon hurmasını, 1elma ya da armut ile birlikte, koyu renk naylon torbada 1 hafta kadar bekletin. Yumuşayıp kabuğu hafif çatlayınca tatlılaşmış demektir. Sap kısmından kesip kaşıkla yiyebilirsiniz.)
Buruk olmayan hurma ise tatlıdır ve sert olarak, elma gibi yenir.
Hurmanın anavatanı Çin'dir. Trabzonlu oluşunun, ipek yolu üzerinden getirilip ilk kez (o yıllarda Trabzon'a bağlı olan) Artvin'de yetiştirilmiş olmasından geldiği rivayet edilir. Trabzon'dan diğer illerimize yayılmıştır.
Fakat hala yeterince tanınmamakta, değeri fazla bilinmemektedir. Oysaki yaşlanmaya ve çeşitli hastalıklara karşı zengin bir içeriğe sahiptir.
Güçlü bir antioksidan ve hücre yenileyicidir. Geleneksel Çin tıbbında önemli bir yeri vardır.
A, C, B kompleks, E, K vitaminleri ile potasyum, kalsiyum, mangnezyum, sodyum ve bakır içerir.
Cildi tazeler, nemlendirir, güzelleştirir.
Kış hastalıklarına, enfeksiyonlara karşı vücudun direncini artırır.
İçeriğindeki protein ve karbonhidrat zenginliği nedeniyle kış aylarında vücut ısısını dengede tutar.
Düzenli yenirse kalp krizi riskini azaltır.
Kalp-damar sistemini korur. Kalp kasını güçlendirir.
Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
Kanserden koruyan bileşikler içerir.
Yaşa bağlı göz hastalıklarına karşı etkilidir.
Sinir ve sindirim sistemlerinin sağlıklı çalışmasını sağlar.
Mideyi kuvvetlendirir, gastrit ve bağırsak iltihabı tedavisini destekler.
Diş ve kemik sağlığı için yararlıdır.
Akciğer enfeksiyonlarına, astıma karşı etkilidir.
Çiği kabızlığı giderir (hemoroid sorunu olanlar için faydalıdır.) Pişmişi ise ishali keser.
Kalori ve yağ oranı düşüktür, lif açısından zengindir. Kilo vermek için az miktarda hurma ile tok kalmak ve güçten düşmemek mümkündür.
Kansızlığa, vitamin eksikliğine, bitkinliğe iyi gelir.
Büyüme ve gelişme çağındaki çocuklar için faydalıdır
Marmelatı, dondurması, reçeli, sirkesi yapılır; tatlılarda ve salatalarda kullanılır.
Aktarlarda kurutulmuşu da bulunabilir.
Tazeyken buruk-acı, olgunlaşınca hoş-tatlı olan bu "şaşırtıcı" meyveden günde 1 tane yemenizi öneririz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder