18 Aralık 2012 Salı

Meyvelerin rengi ile parlayın



Daha sağlıklı bir hayat için, meyvelerin renklerini bir kılavuz olarak kullanabilirsiniz.

SARI - TURUNCU MEVVELER: Kavun, Sarı Erik, Sarı Üzüm, Ananas, Portakal, Mandalina, Greyfurt, Kayısı, Trabzon Hurması... Kalp, deri, kemik ve göz sağlığı için gereklidirler. Kolesterolü düşürmede etkindirler. Kalp krizi ve kanser riskini azaltırlar. Bağışıklık sistemini güçlendirirler.

YEŞİL MEYVELER: Kivi, Elma, Can Erik, Yeşil Üzüm... Kanser ve kalp hastalıkları riskini azaltırlar. Sindirim sistemi ve sağlıklı bir diyet için idealdirler. Antioksidan kaynağıdırlar. Bağışıklık sistemini güçlendirirler. Enfeksiyonlardan korurlar. Demir içerirler. Kalsiyum içerikleri ile dişler ve kemikler için yararlıdırlar. Doğum hasarlarına karşı koruyucudurlar.

KIRMIZI MEYVELER: Nar, Kızılcık, Karpuz, Vişne, Kiraz, Kırmızı Erik, Çilek, Frambuaz (Ahududu)... Kalp-damar dostudurlar. Kan basıncını düzenlerler. Kanser riskini azaltırlar. Kolesterolü düşürürler. İdrar yolu enfeksiyonlarından korurlar. Sindirim sistemi dostudurlar. Eklem romatizması tedavisini desteklerler. Beyin, kalp, tırnak, kemik, diş, diş eti, saç ve cildi güçlendirirler.

SİYAHİ - MAVİ - MOR MEYVELER : Siyah Üzüm, Böğürtlen, Mürdüm Eriği, Yaban Mersini, Kara Yemiş... Antioksidan kaynağıdırlar. Yaşlanmayı geciktirirler. Yaşlanmaya bağlı hafıza kaybına karşı korurlar. Kansere yakalanma riskini azaltırlar. Hücreleri yenilerler. Sindirim sistemini ve böbrekleri korurlar. Kolesterolü düşürürler. İdrar yolları enfeksiyonlarından korurlar.

ÖNEMLİ:
Günde en az 5 porsiyon meyve (veya meyve suyu) + sebze tüketiniz.
Bu ölçünün 2-3 porsiyonu meyve (veya meyve suyu) 2- 3 porsiyonu sebze olmalıdır.
2-3 porsiyonu 1 defada tüketmeyiniz.
Gün içinde, 2-3 farklı zamanda, farklı renklerdeki meyveleri veya meyve sularını tercih ediniz.

Tek bir renge takılırsanız, bu gruptaki meyveler ihtiyacınız olan tüm besini sağlayamayacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder