13 Mart 2013 Çarşamba

Meyve suyu ile Osmanlı şerbeti

Ev yapımı içecekleri seviyorsanız sizi biraz maziye götürelim. 
Meyve suyu ile Osmanlı şerbeti yapmaya ne dersiniz?
Malzemeler: (2 bardak için)
1 bardak meyve suyu (örn. vişne suyu)
1 bardak soğuk su
1-2 karanfil, 1 çubuk tarçın (Tercih ederseniz 1-2 defne yaprağı, biraz da limon kabuğu)
1 yemek kaşığı kadar meyve aromalı şeker
1 yemek kaşığı kadar toz şeker
Yapılışı: Karanfil, tarçın (isterseniz defne yaprağı, limon kabuğu) meyve aromalı şeker, toz şeker ve soğuk suyu bir tencereye koyup kaynatın. Soğuyunca süzün. Sürahiye alın. Meyve suyunu ekleyin. (Kıvamını yoğun bulursanız biraz soğuk su ekleyebilirsiniz.) Bardaklara doldurun. Meyve dilimleri, nane ya da reyhan yapraklarıyla süsleyebilir, buz ekleyebilirsiniz.
Yeni neslin pek tanımadığı meyve ve çiçek şerbetleri Osmanlı’da çok yaygındı ve yaz kış içilirdi. O yıllarda 300 çeşit şerbet yapılırdı. Çiçek, bitki, meyve, kök, kabuk ve tohumlar kullanılan; pestil, kuru meyve, pekmez, meyve ekşisi, bal ve sirke de eklenen şerbetler hem nefis, hem sağlıklı, hem de çok besleyici içeceklerdi. 

Bu kültürün canlı kalmasına katkı için, siz de aile geleneğinizde olan şerbetlerin tariflerini yorumlara eklerseniz seviniriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder