22 Mart 2013 Cuma

Kamkat ya da kumkuat...


Turunçgillerin en küçüğüdür. Yeşil zeytin büyüklüğündedir. 
Diğer turunçgillerin tersine, kabuğuyla yenir. Kabuğu esansiyel yağlar, antioksidanlar, lif açısından zengindir ve çok güzel kokar. Reçeli, şurubu, likörü, dondurması, turşusu yapılır; şekerleme-kek-pasta-tatlı yapımında kullanılır.
Ülkemizde Rize’de yetiştirilen bu meyvenin pek çok yararı bulunmaktadır:
C vitamini açısından iyi bir kaynaktır. Demir emilimini artırır. Hücreleri korur ve yeniler, yaraların iyileşmesini hızlandırır. Romatizma tedavisini destekler. Enfeksiyonlara karşı korur. Antioksidan özelliği ile diyabet, kanser riskini azaltır. Kan damarları ve kemiklerin sağlığı için gereklidir. Cildi güzelleştirir. Saçları güçlendirir. 
A vitamini içeriği ile göz sorunları ve körlüğe karşı yararlıdır. Cilt, kemikler, dişler, bağışıklık sistemi için önemlidir.
E vitamini içeriği ile antioksidanların işlevini güçlendirir. Dolaşım sistemi hastalıklarının ve kanserin önlenmesi için etkilidir.
B grubu vitaminler içerir. Sinir sistemi için yararlıdır. Depresyondan korur. Konsantrasyonu sağlar. Güçlü bir bellek için gereklidir. Sindirim sistemi için yararlıdır, mide ve bağırsak hastalıklarından korur. Kan basıncını ve kötü kolesterolü düşürür.
Potasyum, kalsiyum, fosfor, mangezyum ve diğer bazı mineralleri içerir. Bu mineraller vücuttaki sıvı ve elektrolit dengesi, kalp-damar ve böbreklerin sağlığı, kemikler, dişler, dişeti ve kaslar için gereklidir. Kan hücrelerinin üretimi için önemlidirler.
Zengin vitamin, mineral ve protein içeriği ile çok besleyicidir. 
Lifli yapısıyla bağırsakları çalıştırır, sindirim sistemi ve kalp hastalıklarına, diyabete karşı korur. Düşük kalorilidir, kilo aldırmaz.

Evinizin balkonunda süs bitkisi olarak da yetiştirebilirsiniz. 
Anavatanı olan Uzakdoğu’da iyi şans getirdiğine inanılır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder